tiistai 29. toukokuuta 2012

nairobin fiiliksiä


Moshista Nairobiin piti kestää 5 tuntia, lisäsin siihen samantien pari tuntia ja ajattelin että varmaan 7. En voinut kuvitellakaan että 10! Nojoo, eli siihen meni siis koko lauantai-päivä. Matkustin jenkin kanssa ja olin iloinen seurasta ja käytännöllisyydestä (toinen voi vartioida tavaroita kun toinen käy vessassa/kaupassa/kiertelemässä). Ja on mukavampi yhdessä pohdiskella että "mitäs h*******ä tässä NYT tapahtuu!?" kuin olla ihan kujalla yksin.
Saavuin siis Nairobiin myöhään lauantai-iltana. Olin saanut saksalaiselta Moshi-tutulta vinkin yöpaikasta nimeltä Milimani Backpackers. Houkutteli jo nimensä takia; Darin yliopistoa kutsuttiin Mlimaniksi ja tuli heti kotoisa olo. Ja sitähän tämä paikka onkin. Paljon sohvia, kotoisa sisustus, isot dormit (itse majotuin 10 hengen dormiin), pihalla keittiö ja iltaisin nuotio. Nuoria reissaajia jotka kertovat omaa tarinaa ja mukava henkilökunta (ja Snoopy-koira joka käpertyy sohvalla kylkeen kiinni<3). En edes ajatellut että minulla on mikään kovin kiinnostava reissu-tarina kerrottavana, mutta näköjään on. En tunne itseäni niinkään reissaajaksi niinkuin yleensä. Ehkä vain vaihtari joka reissasi minkä kerkesi? Asuin Darissa, mutta kuitenkaan en tunne sitä niinkuin omat taskuni. En läheskään. Jotenkin puolikas olo. En ole reissaaja enkä residentti. Jotakin siltä väliltä.
Nyt olen viettänyt 3 päivää Nairobissa ja on tapahtunut kaikenlaista. Päällimmäisenä tulee tietenkin mieleen eilinen räjähdys Moi Avenuella, Nairobin keskustassa. Oltiin kahden islantilaisen tytön ja jenkin kanssa juuri lounaalla ydinkeskustan ulkopuolella, kun televisiosta alkoi tulla "breaking news". Aluksi kerrottiin että räjähdys ja sitä seurannut tulipalo johtui sähkölaitteen räjähdyksestä. Vähitellen uhrien lukumäärä kasvoi. Kukaan ei kuollut. Tänään kun ostin paikallisen lehden siinä oli sivukaupalla juttua eilisestä. "Epäillään somaliterroristejä" "kotitekoinen pommi" "ajoitettu kiireiseen lounasaikaan vilkkaalle ostoskujalle" "36 loukkaantunutta"...levottomuudet ja iskut ovat jatkuneet viime lokakuusta lähtien tasaisin väliajoin. Jos ei lue lehtiä, katso uutisia tai juttele paikallisten kanssa, ei huomaisi mitään. Arki jatkuu. Kaikki jatkuu.
Muuten ollaan juotu hyvää kahvia, syöty hyvin, käppäilty ympäriinsä ja käyty moikkaamassa kirahveja, syötetty niitä kädestä ja islantilaiset saivat jopa pusuja (kirahvin kieli on muuten piiiiitkä! Ja limainen!).
Tämä reissu alkaa olla pikkuhiljaa tässä. En tiedä. En osaa sanoa miten tämä on muuttanut minua. Ei varmaankaan mitenkään mullistavasti mutta aivan varmasti vaikuttanut jotenkin. Luulen että sen tajuaa ja huomaa vasta kotiin palattuaan. Ja ehkä muut, ympärillä olevat ihmiset, huomaavat paremmin kuin minä itse. En tiedä. Mutta sen tiedän, että arvostan kotona olevia ihmisiä aivan järjettömän paljon ja on ollut kova ikävä. Minulla on sellaisia kultakimpaleita mun elämässä että en tiedä mitä olen tehnyt teidät ansaitakseni. Haluan pitää tän fiiliksen aina. Tän arvostuksen, ihailun, rakkauden, kunnioituksen teitä kaikkia kohtaan. Ei kukaan tässä maailmassa ole itsestäänselvyys. Ja sen haluan muistaa ja pitää sydämessä. Kuullostaa varmaan kliseeltä mutta jokaikinen päivä voi olla viimeinen, eli tehdäänhän parhaamme juuri tästä päivästä ja hetkestä. Rakastetaan ja arvostetaan, vihan ja kateuden sijaan. Avataan sydämiä, eikä suljeta niitä. Halitaan, pussaillaan, ollaan lähellä ja ollaan läsnä. Nauretaan! Ja hymyillään siellä ruuhkabussissa, ei se ketään satuta. Jos joku ajattelee "mitä toi sekopää tossa mulle hymyilee?" saa ajatella. Aikaa on jos sitä tekee. Jos se tarkoittaa vähemmän palkkaa, antaa tarkoittaa. Ei raha onnelliseksi tee. Ainakaan kovin pitkään. Aitous on ilmaista. Sen ainakin olen oppinut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti